Gå till innehåll
Mosås Bangolfklubb
Mosås Bangolfklubb

Om Bangolf

Fyra underlag

Vad är det för skillnad mellan bangolf och minigolf?

Minigolf uppstod i USA på 1920-talet och några år senare kom det till Sverige, närmare bestämt 1932. Så det är en anrik sport som i år alltså firar 85 år och i Sverige firar vi i år 80 års jubileum.

Bangolf eller minigolf, som det kallas i folkmun, har nog många provat på, men det kanske inte är alla som är bekanta med själva sporten. Många är nog lite nyfikna på vad skillnaden är, så här kommer lite svar på de vanligaste frågorna, som en bangolfare brukar få.

Vad är det för skillnad mellan bangolf och minigolf?

”Egentligen är bangolf och minigolf samma sak. Om Du besöker på en bangolfanläggning, kan Du förvänta dig en godkänd tävlingsanläggning, med 18 banor som håller en bra standard, medan vid ett besök på en minigolfanläggning, kan det vara si och så med den saken. 1982 beslöt förbundet att byta namn till Svenska Bangolfförbundet. Namnbytet har varit en del i att stärka sporten och varumärket i Sverige, även om det i övriga delar av världen, fortfarande kallas minigolf. ”

Vad är det för skillnad mellan utrustningen jag hyr när jag spelar och den proffsen har? Har Ni flera klubbor, som i långgolfen?

” En bangolfare använder oftast bara en klubba. Den har ett gummi på ena sidan, som gör det lättare att skruva bollen, på samma sätt som gummit på ett bordtennisracket utnyttjas. Många undrar om längden på klubban och en tumregel är att skaftet bör sluta ungefär vid höftkulan. Många allmänhetsspelare väljer ofta för lång klubba och då kommer man ofta för långt ifrån bollen. Det som dock gör största skillnaden och som också är det mest utslagsgivande många gånger, är valet av boll. Som allmänhet har Du bara en, men en bangolfare har många.”

Berätta mer om det här med bollar. Varför räcker det inte med en?

”Proffsen har många bollar, en del upp till 1000 stycken. Bollarna har olika egenskaper: Vikt, studs, storlek, yta. En och samma boll tillverkas nästan alltid med tre olika ytor; olackad, rålackad och vanlig lack. Egenskaperna avgör hur mycket en boll biter i sargen, hur den rullar och studsar. En tung boll rullar tex längre än en lätt boll. En boll med ruggad yta biter bättre sarg än en slät. Med samma hårdhet på slaget, så är det bollen som utgör skillnaden, främst på de hårda underlagen. Vilken värme bollen har är ytterligare en parameter som avgör hur bollen beter sig. En varm boll studsar oftast mer än en kall. På alla internationella tävlingar som EM och VM, har landslagen med sig coacher, vars uppgift delvis är att värma bollar. Detta är nästan en hel vetenskap. Som nybörjare klarar man sig oftast med två eller tre bollar, en sk. rakbaneboll, en stum boll och en studsig boll. Bra utrustning, främst en bra boll, gör det mycket roligare. I många klubbar finns det numera också möjlighet att låna både bättre klubba och bollar.”

Får banorna se ut hur som helst? Finns det fler underlag än den gröna filten? Du pratade om hårda underlag. Vad är det?

Det är olika regler på om hur banan får se ut utifrån bantyp (se nedan). De flesta hålen har ett tex ”Hål-i-backe, ”Lådbana”, ”Fiskbenet”. Det finns fyra olika underlag som är godkända av WMF (World Minigolf Sport Federation)

BANTYPER

Filtbanor. Bantypen som varit vanligast i Sverige och där underlaget består av en grön filtmatta och olika kombinationer av hinder. 2017 slogs för övrigt nytt världsrekord på filt av svenska Fredrik Persson på VM i Kroatien - 20 slag på 18 banor!!

Europabanor (EB) är oftast av en slags betongplatta, tidigare eternit och har ett standardiserat utseende med ett urval av de bantyper som är godkända. De är sex meter långa och vid tävling är allt utom ett slag en miss. Räknas som ett hårt underlag.

Betongbanor. Underlaget består av betong och i jämförelse med EB-banor är dessa betydligt längre. Betonganläggningar är helt standardiserade och banordningen ser alltid likadan ut. Räknas som ett hårt underlag.

’Minigolf Open Standard (MOS-banor). Mer kända som äventyrsgolf. Här finns betydligt större variation och betydligt större frihet att utforma anläggningen.

Vilka regler är det som gäller när jag spelar? Hur många slag får jag på mig? Blir det extraslag om jag hamnar utanför banan?

Det finns många regler men de viktigaste är

- Max antal är sju och en tävlingsanläggning har alltid 18 banor.

- När man lyckas slå bollen i hål på ett slag kallas det ”spik” och motsvarar alltså långgolfens ”Hole-in-one”

- Stannar bollen vid sargen eller intill ett hinder får den läggas ut till den svarta utflyttningslinjen.

- Om bollen spelas över sargen ska den läggas in där den hoppade ut, men inga extraslag tilldelas. Den regeln togs bort i mitten på 70-talet.

- Det finns röda linjer på sargen. Om bollen inte passerat den röda linjen ska man lägga tillbaka den vid utslagsmarkeringen. Har bollen passerat spelar man där bollen ligger.

Som amatör går jag runt och spelar mina 18 banor och skriver ner mina slag i ett protokoll, men är det så Ni bangolfare gör när Ni spelar tävling? Är det en jämlik sport dvs tävlar män och kvinnor tillsammans?

”För det första har nästan alla bantyper någon form av tävlingshinder. Sen har vi många olika tävlingsvarianter. Den Du nämner kallas för slagspel, men vi spelar även matchspel dvs. vi räknar banvinster istället för slag. Det finns ett otal olika tävlingsvarianter, där vi mer fokuserar på det sociala. En del tävlingar är vi indelade i klasser utifrån spelstyrka/handikapp, ibland utifrån ålder och kön. Vi spelar både individuellt, mixed och lag. I större tävlingar, som tex på SM, använder spelarna mobil för att rapportera resultatet för varje bana. Det innebär att tävlingens resultat går att följa i realtid på plats eller hemma i soffan.”

Hur står sig sporten internationellt? Finns det några ungdomar som spelar eller är det bara en ”pensionärssport”?

”Bangolf finns numer på SM-veckan varje år och är den sport som ligger bland de högsta i antal visningar på SVT-play. Internationellt är bangolfen starkast i Tyskland följd av Sverige, Österrike och Schweiz med flera länder, främst i Europa. När mästerskapen avgörs är svenska spelare alltid med bland kandidaterna till de ädlaste medaljerna.

Sveriges juniorer är på frammarsch och 2017 tog både killarna och tjejerna EM-guld i lag. Dessutom två guld till två av våra herrjuniorer, ett i slagspel och ett i matchspel, samt ett brons till en damjunior i slagspel. Just vår satsning på ungdomsverksamhet, tror vi på sikt, kan göra att Sverige än oftare kommer att hamna på prispallen.

Seniorlandslaget lyckades ta två guld och två silver på VM i Kroatien, de ädlaste till herrarna och sen ett silver vardera till en dam och en herre. Sverige har även det bästa klubblaget, Uppsala BGK, som vunnit 10 guld på 11 år i Europacupen. Så ja, svenskarna är att räkna med, när det gäller internationella tävlingar!

Om Du fick göra reklam för sporten, vad skulle Du då lyfta fram?

Bangolf är en sport för alla, oavsett ålder, kön, etnicitet, språk. Passar även många med olika typer av funktionsnedsättning. Den är billig och social. Du kan träna när Du vill. Du behöver inte tävla, men om Du tävlar, så tävlar Du med de som är jämbördiga. Ingen utslagning. Du kan hålla på hela livet. En sport som passar hela familjen – alla generationer!

Berätta nu knepet för att undvika 7 slag på en bana?

”Det viktigaste är att kunna slå ett rakt slag och det finns väl inget rätt och fel, men några grundläggande tips är:

  • Stå med fötterna isär, lite mer än axelbrett och lätt böjda knän.
  • Ställ fötterna i den riktning du vill bollen ska gå. Står du snett, går bollen snett. Det gäller även när Du puttar.
  • Fatta klubban, så att Du har handen som är närmast banan, längst ner på klubban. Det stadgar upp och minskar risken för att Du rör handlederna när du svingar klubban. (Handfattningen är alltså tvärtom mot när du tex spelar innebandy eller långgolf).
  • Svinga klubban, genom att föra klubban rakt bakåt och sen rakt framåt, som en klockpendel. Armen som är längst upp på klubban har Du mest kraft i och armen närmast banan har som sin främsta uppgift att styra slaget i rätt riktning. Försök att bara röra ditt axelparti, resten av kroppen, bör vara så stilla som möjligt.
  • Håll huvudet stilla långt efter Du slagit. Om Du tittar upp för tidigt, är risken stor att Du slår snett. När Du rör på huvudet, följer axlarna automatiskt med och då blir dina axlar vridna, innan Du ens träffat bollen.

Till sist…Om jag får lust att spela. Var hittar jag en bangolfanläggning?

”Det finns ganska många anläggningar runt om i hela Sverige, både utomhus och inomhus. Många banor är också anpassade för att Du ska kunna ha tex rullstol.

Enklast söker du upp var du kan spela genom att gå in på Svenska bangolfförbundets hemsida: http://www.bangolf.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Källa: Svenska Bangolfförbundet

Publicerad: 2022-11-21

Senast uppdaterad: 2022-11-21

Författare: Mosås Bangolfklubb

Sponsorer

Besöksadress:

Nordanåsvägen 25
705 94 Örebro

Postadress:

c/o Christer Mosswald
Mosås 146
702 33 Örebro

Kontakta oss:

019-22 55 73
stormbacka@hotmail.se